Beschrijving van het project
Vion, een internationaal opererend voedingsbedrijf in de vleesverwerkende industrie, heeft te maken met aanzienlijke hoeveelheden afvalwater die ontstaan tijdens de productieprocessen. Rehydro heeft een geavanceerde afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) ontworpen en geïmplementeerd die maximaal 3.000 m³ afvalwater per dag verwerkt. Het proces zorgt ervoor dat het afvalwater geschikt wordt voor lozing op het riool, terwijl tegelijkertijd biogas wordt gewonnen voor hergebruik als duurzame energie in de productieprocessen van Vion. De installatie is dagelijks in beheer bij Rehydro, die zorgt voor onderhoud, beheer en het oplossen van mogelijke storingen.
Wat heeft Rehydro toegepast?
Het zuiveren van afvalwater is een complex proces dat bestaat uit meerdere fasen, met als doel het uiteindelijk te kunnen lozen in het gemeentelijk rioolsysteem. Er zijn drie essentiële elementen die tijdens dit zuiveringsproces worden verwijderd om het afvalwater geschikt te maken voor lozing: koolstof, stikstof en fosfaat. Maar hoe ziet dit zuiveringsproces er eigenlijk uit? Laten we de stappen in detail bekijken.
Inzameling van afvalwater
Het zuiveringsproces begint met het verzamelen van afvalwater dat wordt gegenereerd tijdens verschillende stadia van het productieproces bij Vion. Dit afvalwater bevat organische materialen, vetten en eiwitten. Via het interne rioleringssysteem stroomt dit afvalwater naar een ontvangstput, van waaruit het met maximaal 125 m³ per uur naar het biologisch zuiveringssysteem wordt gepompt.
Trommelzeef
Het verzamelde afvalwater ondergaat vervolgens een voorbehandeling om grove deeltjes te verwijderen. Een trommelzeef wordt ingezet om vaste deeltjes te scheiden van het water. Dit proces vermindert de belasting van de volgende zuiveringsstappen.
Buffertank
Soms is er behoefte aan tijdelijke opslag van afvalwater, vooral omdat de productie overdag veel meer afvalwater genereert dan ’s nachts. In deze gevallen wordt het afvalwater opgeslagen in overkapte buffertanks. Door gebruik te maken van de tanks wordt het water veel gelijkmatiger gevoed aan het biologische zuiveringssysteem.
Vetverwijdering
Het influent, oftewel ongezuiverd afvalwater uit de buffertank, wordt vervolgens doorgevoerd naar een overkapte DAF-unit (Dissolved Air Flotation). Afvalwater afkomstig van slachterijen bevat vaak veel vet. Een overmaat aan vet kan een negatieve invloed hebben op het zuiveringsproces, met name op de anaerobe reactor. In de DAF-unit worden de vetten gescheiden van het water, waarna het afgescheiden vet wordt opgeslagen in een vetbuffertank, en periodiek afgevoerd en extern verwerkt.
Anaerobe reactor
Het water stroomt vanuit de DAF naar de anaerobe reactor. Hier wordt door gisting de koolstof in het afvalwater omgezet in oa. biogas, wat vervolgens wordt gebruikt als duurzame energie in de fabrieksprocessen van Vion. Dit draagt bij aan aardgasbesparingen.
Aerobe reactor
In de aerobe reactor wordt met gebruikmaking van de Anammox-bacterie stikstof omgezet
MBR
MBR staat voor Membraan Bio Reactor. Door gebruik van membraanfilters wordt het biologisch gezuiverde afvalwater van het slib gescheiden. Het slib wordt afgevoerd voor externe verwerking.
Fosfaat verwijderen
In de laatste zuiveringsstap wordt fosfaat verwijderd, waardoor het gezuiverde afvalwater geschikt is voor lozing in het rioolnet. Dit vormt het sluitstuk van het uitgebreide zuiveringsproces.
Resultaten en impact
- Duurzaam hergebruik van biogas: het geproduceerde biogas wordt gebruikt als duurzame energiebron voor de fabrieksprocessen van Vion.
- Verhoogde efficiëntie en lagere kosten: de installatie draagt bij aan kostenbesparingen door het mogelijke hergebruik van water en de productie van biogas.
- Milieuvoordeel: door de volledige zuivering en hergebruik van afvalwater wordt de belasting op het milieu verminderd, en wordt waterverbruik duurzamer.
- Geuroverlast minimaliseren: door innovatieve technologieën zoals geurbehandelingssystemen en geluidsreductie zijn negatieve effecten op de omgeving tot een minimum beperkt.
Kenmerken van het project
- Opdrachtgever: Vion
- Branche: industrie
- Locatie: Boxtel
- Capaciteit: 3.000 m³ afvalwater per dag
- Biogasproductie: duurzame energie voor het productieproces
- Zuiveringsstappen: meerdere fasen waaronder vetverwijdering, anaerobe en aerobe behandeling, MBR en fosfaatverwijdering
- Omgevingsbeheer: actieve maatregelen voor geur- en geluidsreductie, inclusief sensornetwerk en geurmetingen
Alles over duurzaam water
Drinkwaterbesparing en leveringszekerheid door toepassen gezuiverd industriewater
Om drinkwater te besparen levert Rehydro gezuiverd grondwater aan Sensus.
DAF zet met nieuwe membranen duurzaam watergebruik voort
Gezuiverd water uit het Eindhovens Kanaal dient als koelwater voor de productieproces.
Snelle monsteranalyse met mobiele laboratoriumbus
Rehydro analyseert (afval-)water snel en efficiënt met een mobiele laboratoriumbus.
Rehydro duurzaam water
Aan de slag met uw waterzaken?
Wij staan voor u klaar!
Rehydro duurzaam water B.V.
Minervum 7181
4817 ZN Breda
KvK: 09110398
BTW: NL820404603B01
IBAN: NL31 RABO 0147 7519 34