Duurzame bodemenergie begint bij balans

Warmte en koude
Brondeksel

Een goed functionerend bodemenergiesysteem werkt in balans: wat we onttrekken aan warmte of koude, geven we ook weer terug. Dit zorgt niet alleen voor efficiënt energiegebruik, maar voorkomt ook verstoring van de bodem. Maar hoe vaak is een WKO-systeem (warmte- en koudeopslag) écht in balans? In de praktijk blijkt dat slechts 30% van de systemen hieraan voldoet. Bij Rehydro doen we het anders.

 

Waarom een gebalanceerd WKO-systeem belangrijk is

Een WKO-systeem werkt op basis van seizoensgebonden energie-uitwisseling: in de winter verwarmt het gebouwen en slaat het koude op, in de zomer levert het juist koude en slaat het warmte op. Dit proces moet in evenwicht zijn om rendement te behouden en de bodem niet uit balans te brengen. “De warmte en koude vraag vanuit het gebouw is leidend en het bewaken van het binnenklimaat en comfort is conventioneel eenvoudiger te regelen”, aldus Stephan Gommers, bedrijfsleider bij Rehydro warmte en koude B.V. “Maar als de warmte- en koude vraag niet goed op elkaar is afgestemd, kan het systeem minder effectief worden en extra energie verbruiken. Daarom kijken wij continu naar verbeteringen zonder in te leveren op comfort en klimaatbeheersing.”

 

WKO bron

Duurzaam ondernemen met meetbare resultaten

Bij Rehydro geloven we in concrete resultaten. We hebben ons gecommitteerd aan duurzaam ondernemen en hebben dit laten verankeren in onze certificering op niveau 3 van de MVO Prestatieladder. Een van onze doelstellingen is dat meer dan 60% van onze bodemenergiesystemen binnen de balansvergunning valt. Op 1 januari 2025 voldeed ruim 64% van onze installaties aan de balansvergunningseisen. Dit toont aan dat we op de goede weg zijn en het beter doen dan het landelijk gemiddelde.

De omgevingsdienst speelt hierin een belangrijke rol. Zij houden toezicht op de naleving van de vergunningsvoorwaarden en zien erop toe dat bodemenergiesystemen in balans blijven. Zo kijken ze onder andere naar het rendement van onze installaties, de waterkwaliteit, temperaturen, grondwaterverplaatsing en de bodembalans. Stephan benadrukt het belang van de samenwerking tussen de omgevingsdienst en Rehydro: “We werken nauw met hen samen om ervoor te zorgen dat onze systemen niet alleen aan de regelgeving voldoen, maar ook optimaal presteren en duurzaam blijven op de lange termijn.”

Vooruitkijken: nieuwe uitdagingen en kansen

Duurzaamheid stopt niet bij een certificering. Vanaf 2025 zetten we verdere stappen in CO2-besparing en de verduurzaming van onze assets. De nieuwe warmtewet, de Wet Collectieve Warmte, biedt ons kaders om los van het gas onze systemen in balans te houden. Dit vraagt om innovatief denken en een toekomstgerichte aanpak.

Bij Rehydro kijken we vooruit. Met duurzame energieoplossingen en een heldere strategie zorgen we ervoor dat bodemenergie niet alleen nu, maar ook in de toekomst een betrouwbare en duurzame energiebron blijft.
Stephan Gommers - Bedrijfsleider bij Rehydro warmte en koude B.V.

Wilt u op de hoogte blijven van alle waterzaken?
Meld u aan voor ons digitale nieuwsmagazine!